Tänder och hälsa

När man talar om hälsa så talar man väldigt ofta om kroppen i stort, och man kanske inte alla gånger går in på detaljerna, även om det kan vara nödvändigt att göra detta. I den här artikeln ska vi gå in närmare på tänderna för att se hur de påverkas av vår allmänna hälsa och vad vi kan göra för att ge våra tänder så goda förutsättningar som möjligt för att hålla livet ut. 

Är du vaken Lars, är du vaken Lars? Har du borstat tänderna, borstat tänderna? Ja den där visan känner ni säkert igen, och i den finns en av de mest alldagliga aktiviteter man kan tänka sig, nämligen att borsta tänderna. Vi får börja göra det redan som små, och det finns en väldigt bra anledning till att vi gör det. Den största anledningen heter karies, och när vi inte borstar tänderna och håller rent kan vi drabbas av just karies vilket leder till att vi får hål i tänderna. Och oavsett om vi lider av tandläkarskräck eller inte så känns det ju skönare att besöka vår tandläkare med gott mod, då vi har skött om våra tänder, snarare än att gå dit med en rädsla över att få borra, laga och dra ut tänder. Det är egentligen ganska många som lider av tandläkarskräck, och det man kan göra då är att se till att gå till en tandläkare man vet är bra och trygg, till exempel finns tandläkare i Stockholm hos Distriktstandvården som är bra både vid akuta besök och vid inplanerade sådana, då de har mycket erfarenhet av att hantera folk och därför kan hjälpa dig med din rädsla. Det värsta du kan göra är att låda rädslan kontrollera så pass mycket att du undviker att gå till tandläkaren, då kan det gå riktigt illa med tänderna.

Tänder – en hälsoindikation

Dina tänder kan säga mycket om hur du mår. Till exempel finns det väldigt tydliga tecken på stressa som kan visa sig genom tänderna, genom att man gnisslar tänder. Oftast gnisslar stressade människor tänderna om nätterna, och blir det riktigt illa kan tändernas yta slitas väldigt hårt vilket kan ge stora problem med tänderna. För den som gnisslar tänder finns det saker som hjälper, till exempel att man har en bettskena i om nätterna som förhindrar att man gnisslar sönder tänderna. En annan sak som kan påverka tänderna är om man lider av en ätstörning, främst av bulimi. Den som har bulimi hetsäter för att sedan kräkas upp maten. Det som händer med tänderna när man kräks är att magsyran kommer upp i munnen, vilket sliter mycket på tänderna, och då framförallt de bakre tänderna närmast svalget. Tandläkare kan ofta se på tänderna om någon lider av bulimi. Det finns många sätt sol olika sjukdomar och obalanser i kroppen syns på tänderna, men ibland är det helt enkelt så att tänderna inte mår bra för att vi inte sköter om dem ordentligt. Så hur ska man på bästa sätt ta hand om sina tänder?

  • Borsta tänderna två gånger om dagen med flourtandkräm, se även till att du borstar tandköttet och baksidan av tänderna ordentligt.
  • Använd tandtråd regelbundet.
  • För fräschare mun kan du också borsta tungan eller använda en tungskrapa för att få bort de beläggningar som finns där.
  • Undvik söta och sura drycker, och om du ha druckit något surt ska du inte borsta tänderna direkt efteråt eftersom det sura löser upp emaljen och om du då borstar kan den nötas bort. Skölj munnen efter att du druckit något surt så inte dina tänder blir så frätta! Det är inte bara läsk och juice du bör undvika, utan även sportdrycker.
  • Undvik väldigt starka hemmablekningar, de kan slita på dina tänder.
Scroll to top