Läsk och öl på soffbord

Kopplingen mellan livsstil och hälsa

Det är antagligen ingen hemlighet att hur du lever ditt liv, påverkar hur din hälsa är. Det är någonting de flesta vid det här laget är medvetna om, men ändå verkar det vara många som har svårt att ta in detta.

Över hela landet, faktiskt hela världen, ökar fetman. Vi rör på oss allt mindre och vi äter allt mer. Rökning är fortfarande någonting som existerar i hög grad, och lika så finns det en stark kärlek till att konsumera alkohol. Detta är självklart inte bra för kroppen, och det gör att vi kommer att leva allt kortare och behöva sjukskrivas och till och med kanske sjukpensionering långt i förtid.

Medvetet eller omedvetet

Varför folk väljer att fortsätta att leva osund, är antagligen för att man lever efter att “det händer inte mig” eller helt enkelt lever i nuet och inte tänker på hur kroppen i framtiden kan påverkas. Men, det kan självklart vara så att alla inte är medvetna om vad deras ovanor faktiskt kan innebära. Därför kommer här en liten lista, vilken är bra att läsa igenom om man bryr sig om sin hälsa:

  • Rökning kan leda till cancer, hjärtinfarkt, hjärnblödning. Du får en sämre kondition, din fertilitet försämras, din hy blir grå och dina tänder gula. Och det här är långt ifrån allting som är dåligt med att röka. Genom att aktivt ta avstånd från cigaretterna ökar man sina chanser till ett hälsosamt liv, och man kommer också att må bättre både fysiskt och psykiskt. Det är stressigt att hela tiden känna av ett behov av cigaretter, och när du väl är rökfri kommer du att känna en otrolig lättnad. För hjälp med att sluta röka kan du besöka din vårdcentral.
  • Fetma, eller övervikt och ohälsosam kost kan leda till diabetes och hjärtsvårigheter. Fetma bedömer man vanligen efter BMI, och när man har över 30 räknas det som fetma. En normalviktig person (man ska inte heller stirra sig blind på detta, då muskler exempelvis kan väga mer än fett) bör ha ett BMI mellan 20 och 25. När du tar ett aktivt beslut att bli av med sin fetma kommer du att känna dig lättare i både kropp och skäl. Risken för sjukdomar minimeras enormt mycket. Det är otroligt viktigt att äta rätt, och se till så att man inte får ett överskott av mat. Detta är extra viktigt då vi lever i ett samhälle där man inte längre rör på sig lika mycket.
  • Alkohol har funnits långt bak i tiden, och speciellt i Sverige, är det någonting vi använder oss av både för att slappna av och när vi vill festa till det. Midsommar, julafton och annat är vanliga fyllefester, men hur mår man egentligen dagen efter? Magen, hjärtat och levern påverkas otroligt mycket när du dricker alkohol, och även om din bakfylla är över på någon dag så tar det längre tid för kroppen att hitta tillbaka. Självklart behöver man inte leva ett liv helt fritt från alkohol för att betraktas som hälsosam, men om man känner att det ofta blir några glas för mycket kan det rekommenderas att man ser över sin konsumtion.
Scroll to top