Kondom och antibiotika

Klamydia och smittskyddslagen

Kondom och antibiotikaKlamydia är en sexuellt överförbar sjukdom som kan få allvarliga konsekvenser. Därför omfattas den av smittskyddslagen. Men det är inte svårt att behandla klamydia, och det är enkelt att testa om man har sjukdomen.

Smittskyddslagen är en lag som har tillkommit för att förhindra spridningen av smittsamma sjukdomar. Flera sexuellt överförbara sjukdomar omfattas av lagen, däribland klamydia. Om du misstänker att du blivit smittad med klamydia, eller någon annan allvarlig och smittsam sjukdom, är det viktigt att du testar dig. Klamydiatestet går att beställa på nätet, och levereras då hem till dig i en diskret förpackning. Du gör testet hemma och vet efter tio minuter, med 99,5 procents sannolikhet, om du är smittad eller inte. Om det skulle visa sig att du är smittad är behandlingen kostnadsfri. För det mesta består behandlingen av en antibiotikakur. Mer om behandlingen finns att läsa här.

Symptomen för klamydia redovisas i det här klippet från TV4:s nyhetsmorgon. Men man kan få sjukdomen och inte uppleva några av symptomen som nämns i klippet.

Varför är det viktigt att testa sig för klamydia?

Den främsta anledningen till att det är viktigt att testa sig för klamydia om man misstänker att man blivit smittad är att sjukdomen ofta inte ger några symptom. Den kan dock ändå ställa till med en hel del besvär, och i värsta fall orsaka sterilitet. För några år sedan fick en muterad variant av klamydia stor spridning i landet, skriver Upsala Nya Tidning, men lyckligtvis blev inte konsekvenserna inte så allvarliga som man hade kunnat befara.

På många håll i landet minskar spridningen av klamydia, men det ser inte likadant ut överallt. I Västmanland ökar smittan, skriver Vestmanlands Läns Tidning. Därför har Moderaterna i regionfullmäktige föreslagit att smittspårningen i regionen ska centraliseras.

Scroll to top