Inte bra att skippa frukost

Det är omdiskuterat vilket mål som faktiskt är viktigast på dagen. Vissa säger lunchen medan andra säger frukosten. Klart är i alla fall att det kan ha negativa effekter på kroppen att hoppa över frukosten. Forskare har nämligen sett att risken för hjärtsjukdomar ökar.

1156428-breakfast (1)

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att det är väldigt viktigt att äta middag men att det kan vara svårt att hinna med när man har ett stressigt liv.

”Man har helt enkelt inte tid, eller ork, att laga nyttig mat varje kväll efter arbetet, man kanske inte hinner träna innan barnen ska hämtas på dagis eller fritids eller köras till sina träningar etcetera.” Läs mer.

Utebliven frukost dåligt för hälsan

Det är dock inte bara middagen som många hoppar över för att de helt enkelt inte har tid, samma sak gäller med frukosten. Men att hoppa över frukosten är inte alls bra. Det kan nämligen leda till att risken för hjärtsjukdom ökar, rapporterar svd.se. Enligt forskare på Harvarduniversitetet kan risken för kranskärlssjukdomar öka med hela 27 procent om man regelbundet hoppar över frukosten. De som inte äter frukost har oftare diabetes, högt blodtryck och höga kolesterolvärden. Alla dessa faktorer har negativa hälsoeffekter på hjärtat. Äter man dessutom sent på kvällen finns en ännu högre risk att drabbas av hjärtproblem.

Fler rökare och drickare

Förutom att de som hoppade över frukosten riskerade att få problem med hjärtat, upptäckte forskarna även att de oftare var rökare och drack mer alkohol än andra. Studien var dock bara gjord på män, men forskarna tror inte att det är någon skillnad på könen i det här anseendet.

Scroll to top