Hyperhidros: överdriven svettproduktion

Det finns en hel del sjukdomar som många lider av som man inte brukar prata om så mycket i vardagen, och en av dessa är hyperhidros som ger personen som lider av åkomman okontrollerade och massiva svettningar – vars behandling nu även finns i svensk vård.

svett.problem.hälsa

Att svettas är naturligt och svett är vanligtvis kroppens egna sätt att tala om för oss hur vi mår såsom att meddela att vi är stressade, äter fel mat eller riskerar värmeslag med mera, vilket man kan läsa mer om hos Expressen. Men när man börjar märka att ens svettningar blir allt mer överdrivna, återkommande och rikliga kanske du inte lider av vad som kallas normala svettningar utan snarare att du har åkomman Hyperhidros. Hyperhidros är nämligen en sjukdom som utmärks av att ens svettningar kommer att påverka ens vardagliga liv, att svetten kanske gör att man måste byta tröja flera gånger på en dag, att man inte kan bära smink för att svetten lackar i pannan eller att svetten är så riklig att den hindrar en från att agera normalt i sin vardag, skriver Aftonbladet. Och innan en diagnos sätts för sjukdomen måste en utredning hos läkaren fastställa att svettningarna inte beror på annat såsom till exempel klimakteriet, biverkning av mediciner eller annan sjukdom som man bär – när detta sedan är det dags att behandla.

Flera olika behandlingssätt

Kvinna med boxhandskar i gymFram tills nyligen har det varit svårt för personer som lider av hyperhidros i Sverige att få hjälp och har varit tvungna att söka sig till Danmark och kliniker där istället. Men sedan februari detta år går hjälp att få också från landstinget i Sverige rapporterar Vestmanlands Läns Tidning. Och behandlingarna som finns varierar beroende på vart dina svettningar är som värst på kroppen, men vanligaste metoden som används är Botulinumtoxin A, vilket i vanligt tal nämns som Botox. Det är ett nervgift som används för att förlama de svettkörtlar som producerar svetten och på så vis gör att svettningarna också minskar. Dock är detta inte en permanent lösning utan behandlingen måste upprepas efter 3-6 månader.

Scroll to top