Ordet diet skrivet med klossar på tallrik

Dieter hit, dieter dit!

Ja, hur ska vi tänka egentligen när det kommer till alla dessa dieter som finns ute att hoppa på och tro man gör sin kropp en tjänst? Ett tag hette det flygvärdinnedieten och nu verkar det som om den populära LCHF, low carb higt fat, har hamnat i skuggan av 5:2 metoden som går ut på att under två dagar i veckan ska du fasta genom att endast äta ett mål mat innehållandes 500 kcal. Detta ska tydligen göra underverk för din kropp och du kommer garanterat leva i över 200 år. Men, vad säger egentligen forskningen nu om allt detta.

En varierad kost är det bästa

Ordet diet skrivet med klossar på tallrikAbsolut att du ska tänka på vad du äter och under små perioder kan det vara bra att bryta sin kost. Men ska du följa en diet en längre tid kan det vara bra att du kolla upp så mycket information som bara möjligt först för att det inte ska få negativa konsekvenser. Nu har forskarna gått ut med att den populära LCHF metoden är farlig och att för mycket fett för kroppen gör att stroke och hjärtinfarkter hon unga ökar.

“Stora befolkningsundersökningar från norra Sverige visar att fettintaget sjönk och intaget av kolhydrater ökade under 1980-talet och kolesterolnivåerna i blodet sjönk. Sedan mitten av 00-talet har fettintaget, främst animaliska fetter från smör, grädde och feta mejeriprodukter ökat kraftigt igen och intaget av kolhydrater har minskat. De matvanor man nu ser i norra Sverige är sämre än på 1980-talet och sedan mitten av 00-talet har kolesterolnivåerna också stigit igen. Vikten har fortsatt att öka under hela tidsperioden.” (läs mer här)

Vad du bör göra är att lyssna på din egen kropp och tänka på att äta hälsosamt och en balanserad kost. Vi har klarat oss sedan vi kunde stå på två ben att äta all typ av mat, så att börja med dieter nu känns lite som om det vore 2012. Känner du att du är dålig på att laga mat eller har en dålig fantasi på rätter är matkasseguiden.se ett perfekt alternativ till dig då du får hem bra råvaror och ingredienser precis till dörren. Ja, det har nog alltid varit enklare att leva hälsosam – även då det finns många fallgropar som lurar.

Scroll to top