Ont om tid för allt fler är ofta en av de grundläggande anledningarna till att man prioriterar att just maten ska gå snabbt att ställa fram maten på bordet, framför andra egenskaper. Snabbmatskulturen har under de senaste decennierna sålt sin mat som aldrig för. Samtidigt har fetma och diabetes i allt yngre åldrar blivit närmare folksjukdomar i de västra delarna av världen. Under de senaste åren verkar det dock som att vi kan börja närma oss ett skifte. Ett skifte där matens innehåll nu blir allt viktigare, precis som att man lägger ner tid på att göra maten så nyttig och hälsosam som möjligt. Att stressa fram genom livet är nu inte lika viktigt, och de yngre generationerna längtar alltmer tillbaka till det ursprungliga och det genuina. Vi vill äta mer fisk och försöker att dra ner på köttkonsumtion. Utan att matlagningen för den sakens skull behöver ta så mycket mer tid. Både för miljön och vår egen hälsas skull. Om vi verkligen lyckas följa idealen i våra praktiska handlingar är dock en annan sak.
Nyttigare fetter minskar riskerna
Samtidigt pekar forskningsresultaten åt samma håll. De fetter som finns i omega-3, omega-6 och övriga källor av fleromättade källor ska minska riskerna för att man ska drabbas av diabetes eller de övriga negativa symtomen av bukfetma. Vi kan till stor del minska riskerna av att drabbas genom att förändra vår dagliga kost och vår syn kring hur vi ser på mat och hälsa. Många av de fetter som rankas som nyttiga finns bland annat i livsmedel som:
- Solrosolja
- Fet fisk
- Rapsolja