Brist på sol – brist på D-vitamin

Vetenskapen har en förmåga att åka lian mellan olika sanningar, eller, kanske mer riktigt att de kommer med forskning om en sak ”solen är farlig – vi får cancer” till att sedan säga ” utan solen får vi ms” – grovt draget. Men sanningen är nu den att vi inte bör gömma oss för solen och att vi i Sverige under de mörka vintermånaderna borde äta vitamintillskott av bokstaven D. Detta för att minska riskerna för ms, diabetes och även tarmcancer.

I stället för de 50 nano-mol per liter som nu rekommenderas, visar flera studier att minst 75 nano-mol per liter krävs för att uppnå önskad skyddseffekt. Det verkar även som att nivåerna behöver hållas höga under hela livet. För att nå upp till denna högre nivå krävs det motsvarande 25 vanliga D-droppar per dag till hela svenska befolkningen, under hela livet. Detta är visserligen fem gånger så mycket som barn tar i dag, men ändå helt ofarligt för alla över ett års ålder enligt de flesta bedömare”

Ta hand om din kropp

Koppling mellan D-vitamin och skelett är en koppling som de flesta är väl bekant med. Men det gäller att vi inte överkonsumerar alla de olika vitamintillskotten som finns för att väga upp sömn, animaliska produkter eller för att öka sin energi. Att äta piller är inte att ta hand om sin kropp – även då det är bra till viss del. Det handlar om att ha en sund livsstil; äta och motionera rätt. Något som blir allt vanligare är att använda sig av stödstrumpor för att hjälpa blodcirkulationen och få bukt med trötta ben – men även mina träningsvärken. På Mabs finns massor av olika tjocklekar och grader där du kan hitta en perfekt för dig.

Scroll to top