E-cigg istället för cigaretter

Allt färre röker idag

Allt färre personer röker i Sverige idag jämfört med för tio år sedan. Det visar en ny studie. I grupperna som har minskat mest hittar vi spädbarnsföräldrar och gymnasieelever. Samtidigt finns det flera vardagliga saker vi alla gör som är lika – om inte mer – farliga än rökning.

 

Idag är det färre som röker än för tio år sedan

Allt färre röker cigaretter idag jämfört med för tio år sedan. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen. I grupperna som har minskat mest hittar vi spädbarnsföräldrar och gymnasieelever. Hos spädbarnsföräldrarna kan vi se en markant nedåtgående trend. 1999 rökte hela 19% av alla spädbarnsföräldrar i Sverige – en siffra som hade sjunkit till 11% 2014. Gruppen är däremot inte homogen utan visar skillnader inom sig. För föräldrar med yngre spädbarn, endast upp till fyra veckor gamla, så är det färre föräldrar som röker. Hos spädbarn över två månader låg siffran på 10%. Skillnader finns även beroende på vilken geografisk plats i landet föräldrarna befinner sig. I Blekinge och Södermanland röker cirka 7% av föräldrarna gentemot Stockholm och Uppsala Län där enbart 2-3% av småbarnsföräldrar röker. Siffran är som högst i Skåne där hela 13-14% av alla småbarnsföräldrar röker.

 

Färre gymnasieelever röker idag

Den årliga drogvaneundersökningen visade en positiv nedgång i antalet gymn8880992-three-isolated-elettronic-cigaretteasieelever som röker och snusar. Förklaringen tycks ligga i att föräldrar i högre utsträckning än tidigare är tydligare om vilka regler som gäller kring tobak och alkohol. Tidigare forskning har visat att om föräldrar gemensamt kommer överens gällande en nolltolerans om tobak och alkohol så leder det till en minskad konsumtion hos barn och ungdomar. Ytterligare en positiv effekt undersökningen visade var att den psykiska ohälsan har minskat under de senaste åren. Även där tycks föräldrar spela en stor roll – på frågan om ungdomar känner att de kan samtala om sina föräldrar när de har problem svarade en större grupp att de upplever att de har den möjligheten.

 

Finns fortfarande fler problem än bara rökning

Hälsoliv skriver i en artikel om fem vanor som är minst lika dåliga för hälsan som rökning.

 

  • Laga mat med fel olja
  • Äta mycket kött och ost
  • Sova dåligt
  • Sitta still
  • Sola solarium

 

För de flesta punkterna finns det som tur är lösningar. Att laga mat med rätt olja, äta mindre sova mer, röra på sig mer och sluta sola solarium. För dig som fortfarande stampar kring beslutet att sluta röka kan testa att börja med elcigaretter istället för vanliga för att gradvis trappa ner sin rökning.

 

Scroll to top