Aktivera barnen med ny cykel

Barn sitter stilla för mycket – och i jämförelse med hur det såg ut för 20–30 år sedan har mycket förändrats, inte minst i och med internet, mobilerna och apparnas utveckling. Hur aktiverar du dina barn att röra på sig mer?

Barn rör sig allt mindre, enligt forskning. Barn som inte rör sig tillräckligt mycket får sämre styrka i skelett och muskler, vilket ökar risken för att sjukdomar och skador lättare uppstår. Fysisk aktivitet har helt enkelt fått stå åt sidan och mobilspel och datorer har uppehållit barn. Bara en av tio flickor når upp till den rekommenderade dagliga aktivitetsnivån som satts upp av bland andra WHO. Det är en timmes fysisk aktivitet om dagen som krävs för att nå målet.

Barn rör sig mindre

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur det tar minst 30 år för att se resultatet av denna stillasittande generation barn, eftersom det är då fallskador och annat som har att göra med svagt skelett kommer bli synligt. Även välfärdssjukdomar kan bli vanligare, som paddnacke.

Cykla eller gå till skolan

Som oroad förälder kan du låta barnen gå eller cykla till skolan, köp barncykel på Cykloteket så blir det lite enklare. Om det går att undvika bussåkning, bilskjutsande och tåg utan att det är farligt i trafiken för barnen, bör de ta sig till skolan via promenad eller cykel. Förutom att barnet lär sig trafikens regler får denna upp sin blodcirkulation och puls under cykelturen till skola och hem.

Minska på skärmtiden

Ett sätt att få barnen att röra på sig mer och vara utomhus och leka i stället för att sitta inne är att faktiskt begränsa skärmtiden.

  • Bestäm tillsammans med ditt barn vad för regler som ska gälla, hur länge och hur ofta skärmar av olika slag får användas under dygnet. Sätt timer varje gång.
  • Låt barnen få förtjäna sin skärmtid, genom att hjälpa till med matlagning och disk. Det blir roligare att få skärmtiden som en slags belöning.
  • Testa att helt stänga av internet ibland, för att umgås med varandra i stället.

 

Mer tips på hur du aktiverar dina barn och får dem att förhoppningsvis röra sig mer kan du läsa om här.

Scroll to top